Peukenzee

Marineterrein peukenvrij

Dit jaar gaan we op het Marineterrein de strijd aan met los slingerende peuken. In samenwerking met Peukenzee gaan we voor een sigarettenfiltervrij terrein en een schone Voorwerf. 

Peukenpalen…

Deze week plaatste Peukenzee acht zogeheten peukenpalen, zes op de Voorwerf en twee aan de overkant van de Binnenhaven. Er is dus altijd een peukenpaal dichtbij om je sigaret in uit te maken. Teksten op de palen zorgen voor bewustwording bij rokers. Als de peukenpalen vol zijn worden ze geleegd in een retourbox. De inhoud hiervan wordt ‘schoongemaakt’ door Peukenzee zodat het gerecycled kan worden. 

Een van de peukenpalen op de Voorwerf

… en zakasbakken

Daarnaast worden er op warme dagen zakasbakken uitgedeeld. Deze buisjes van gerecycled plastic maken het nog makkelijker om je filter netjes op te ruimen. Een volle asbak kan uiteraard geleegd worden in een peukenpaal. 

De op warme dagen gratis verkrijgbare zakasbakken

En om het echt goed aan te pakken houdt Peukenzee gedurende de zomer drie opschoonacties. Een team van zelfbenoemde peukenmeiden en -jongens struint tijdens deze acties het Marineterrein af om alle filters van de grond te rapen. 

De samenwerking met Peukenzee is onderdeel van een breder initiatief om zwerfafval op het Marineterrein aan te pakken. De komende zomer zullen er op het Marineterrein allerlei experimenten plaatsvinden gericht op bewustwording van de zwerfafvalproblematiek in de stad en het oplossen ervan.

Bron: https://www.marineterrein.nl/news/marineterrein-peukenvrij/